• Paarma Design
  • Tel. +358 44 272 9227
  • Tytti Bräysy
  • tytti@paarmadesign.fi
Tytti Bräysy

Tytti Bräysy
”Aggati ikpaktut – Tyttö jolla on likaiset kädet”

Toimittuani yli kymmenen vuotta graafisena suunnittelijana mainosalalla, päätin tehdä vihdoin haaveista totta: työskennellä käsillä enemmän kuin tietokoneella.

Hain oppini Inarin Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta, josta valmistuin korukivi- ja jalometallialan artesaaniksi vuonna 2012. Opiskeluaikana suoritin vaihto-opintoja Kanadan Igaluitissa, Nunavut Arctic -collegessa. Sain mahdollisuuden tutustua alueen alkuperäiskansan kulttuuriin ja taiteeseen. Kanssaopiskelijani ristivät minut ”tytöksi jolla on likaiset kädet”, sillä olin niin antautunut jalometallitöihin, etten viitsinyt joka välissä hangata vahapinttymiä pois sormenpäistä. Olen pitänyt tyylistäni kiinni.

Vuodesta 2010 olen viettänyt kesät Lemmenjoen kultamailla. Tuntureilta ja niiden juurelta saan voimaa ja ammennan ideoita. Paarma-nimi voisi hyvin juontaa näille seuduille. Se tulee kuitenkin mukanani synnyinseudultani Pohjois-Pohjanmaan lakeuksilta: Paarma on äitini tyttönimi.

Koruni ilmentävät pohjoisen arvokasta luontoa, luonnonilmiöitä ja paikalliskulttuuria, joista etsin ja jaan tietoa, tarinat mukaanlukien. Teen parhaani laadukkaan kotimaisen käsityön ja luonnon puolesta.