• Paarma Design
  • Tel. +358 44 272 9227
  • Tytti Bräysy
  • tytti@paarmadesign.fi
Korunkaunista Inaria

Northbound
– Tänne syntynyt

Siidassa 11.10.2017–22.4.2018. Näyttelyn esittelyteksti alla.

Hyvä näyttelyvieras

Olen iloinen siitä, että olet löytänyt tiesi Siidaan ja näyttelyyni. Korutaiteilijalla on harvoin samanlainen tilaisuus kertoa ja – ennen kaikkea – näyttää sitä ketjua, jossa idea muotoutuu koruksi.

Koruni syntyvät kirjaimellisesti tänne Inariin, pohjoisen maisemiin, jossa ne käyvät läpi neljä vaihetta, neljä syntymää.

Minä itse olen syntynyt ja kasvanut Oulussa, tasaisen varmalla merenpohjalla etelämpänä Suomea. Muutin Inariin vuonna 2009 opiskellakseni jalometalliartesaaniksi Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa.

Jälkikäteen olen ymmärtänyt, että päädyin pohjoiseen löytääkseni oman luonnollisen kieleni: käsieni kielen. Yrittäjäksi ryhtyminen on ollut mahdollisuus puhua omalla kielelläni, ansaita taiteellinen vapauteni.

1. syntymä Tarina

Kaikki koruni kätkevät tarinan – pienten mutta hämmästyttävien yksityiskohtien tarinan. Annan tarinan juuren, idean, muhia mielessäni kauan. Tutkin. Pyörittelen ja ihmettelen.
Valokuvaan; kuljen paljon luonnossa, myös yksin – aina kameran kanssa. Kuuntelen muiden tarinat.

Kaikista ympäröivistä maisemista minulle merkittävimmät ovat Lemmenjoen kultamaat. Ne tulivatrikastuttamaan elämääni vuonna 2010. Siitä lähtien olen viettänyt jokaisen kesän noissa maisemassa.

2. syntymä Kunnioitus

Ennen Inariin muuttoa tein töitä graafisena suunnittelijana. Tärkein työkaluni oli tietokone.
Nyt työskentelen toisin. Työstän jokaista työvaihetta itse. Suunnittelen, piirrän, sahaan, viilaan, muotoilen, juotan, istutan, kiillotan ja kokoan. Jokaisen korun kohdalla odotan myös itse jännittyneenä, miltä lopputulos näyttää.

Minulla on oma paja, joka kätkee sisälleen myös toisen taitelijan tarinaa. Ilokseni olen saanut vanhan kultasepänpöytäni ja ison osan perinteisistä työkaluistani kultaseppä Arvo Sundqvistilta, joka 80 vuoden iässä päätti luopua niistä ja tarjota ne minulle koruihini mieltyneenä.

3. syntymä Paluu

Kolmannen kerran koruni herää henkiin, kun se palaa takaisin luontoon. Kuvaan korujani siellä, missä ne ovat syntyneet: mättäillä, kivillä, jokivarsilla ja tuntureiden kupeissa. 
Paluu on itselleni yksi mieluisimmista vaiheista, sillä saan ikuistaa arvokorun arvokkaassa
palassa Inarin luontoa. Se on eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina värien vaihtuva leikki, johon ajoituksen onnistuminen käsivaralla tuo oman yllätysmomenttinsa.

4. syntymä Merkitys

Koruni neljännen syntymän saa aikaan jokainen korun kantaja omalla ainutlaatuisella tavallaan. Jokainen löytää korusta merkitykset itselleen ja saa näin minutkin näkemään sen uudella tavalla.

Kun koruja tilataan suoraan minulta, saan kuulla mielenkiintoisia ja koskettaviakin perusteluja aihevalinnasta. Muoto, sielu ja tarina ovat korun omistajille tärkeitä, jotta koru tulee pidetyksi.

Tytti Bräysy

http://www.siida.fi/sisalto/nayttelyt/vaihtuvat-nayttelyt/tnne-syntynyt