• Paarma Design
  • Tel. +358 44 272 9227
  • Tytti Bräysy
  • tytti@paarmadesign.fi
Erämaan kadonneet enkelit

pielpa_enkeli

Häämatkamuisto

Oululainen pappi ja valokuvaharrastaja Matti Häkkinen osallistui v. 2013 Inarin Camera Borealikseen Pielpajärven erämaakirkkoon liittyvällä kuvaesityksellä. Hän on kohdetta ikuistanut 1970-luvulta nykypäivään ja esitys oli läpileikkaus näistä vuosista eri vuodenaikoina yhdistettynä Samuli Paulaharjun tekstikatkelmiin Takalappia-kirjasta. Ensikohtaaminen Pielpajärven kirkon kanssa hänellä tapahtui keskikesän kesäyön kuulaudessa, jonka jälkeen siitä oli tullut rakas paikka. Osasyynä lienee myös kohteeseen tehty häämatka.

kirkko

Tutustuin Mattiin paremmin Siidan iltatilaisuudessa, koska olin osallistunut itsekin Lemmenjoen kultamaihin liittyvällä esityksellä tapahtumaan. Matti oli ollut sen näkemässä ja molempia kiinnosti toistemme aihevalinnat. Olin vastikään tehnyt Samuli Paulaharjun Pielpajärven kirkossa piirtämän enkelimotiivin mukaisen kaulakorun ja ihmettelin sitä, ettei näitä puukoristeita enää nykyään ole nähtävissä. Matti lupasi toimittaa minulle kuvan alkuperäisistä veistoksista, sillä ne oli ilmeisesti aikoinaan sieltä siirretty muualle parempaan talteen.

Kuultuaan korusta ja ammatistani, hänen vaimonsa Maija pyysi minua tekemään heidän hääpäivänsä kunniaksi itselleen rintakorun. Siinä sai yhdistyä yksi Pielpan enkelihahmoista, Inarijärvi ja pohjoinen maisema, jota kuvasi koruun juottamani vaivaiskoivut.

Arkkienkeli Mikaelin miekkoineen aion jatkossa tehdä puista esikuvaa mallina käyttäen. Paulaharjun piirrokseen verrattuna se on huomattavasti nuoremman ja veikeämmän näköinen.

Pielpan_enkelit

 Pielpan_enkeliorig